Archive for the 'cluster' Category

BADEL BYPASS

June 2, 2012

Historically the city gate, the Kvaternik – Badel area is a true Zagreb urban and trading area currently divided in three separate disconnected places. Ever since the market was removed from the Kvaternik square to the lot ’round the corner’ the area lost it’s heart. Our proposal in the competition for the Badel block creates an urban bypass, giving the market a new home and bringing it into the Badel block. Reuse of all heritage buildings strengthens and continues the urban mix of the place. The block perimeter is closed with housing and a composition of three towers (the existing tower with the two new mix-use towers) adds to the city skyline. The submerged market square allows for double space use exchanging the fresh food morning market with cultural market and public stage in the evening, asking for a direct link with the old distillery which turns into cultural black-box. By replacing the current market a free lot emerges on Šubićeva street, which we align and fill with new housing scheme. The proved collaboration of HL architecture and Daniel Casas Valle urbanism with Fabian Wallmüller‘s wonder touch aims to create vibrant social and economic heartbeat of the neighbourhood. This entry also serves as a discussion piece, pointing out the urban dependencies of the area. A pleasure to work on.

WINNING DESIGN FOR THE ‘BREDE SCHOOL’ ON BONAIRE

April 30, 2011

HL Architecture, in collaboration with the narrative designer Nadia Troeman and DGMR, with their Antillean partner Madeco Project Vision, has won the competition for the design of a new multi-discipline school in the town of North Saliña, on the island of Bonaire. The jury, chaired by Professor Carlos Weeber and including Glenn Thodé, Governor of Bonaire and Enigma Giskus, Director of the Reina Beatrix School, awarded the HL Architecture team first prize.

The design accommodates four different communities which when combined form a single cluster. The individual elements include the Kolegio Papa Cornes and De Pelicaan schools, a kindergarten and a community sports centre. Each community has its own place: an atrium building with a central playing area. The four separate structures define and are grouped around a protected central courtyard that can be used by the entire school. The circulation space, while condensed as much as possible, creates a variety of interrelated educational and play areas. The elements of the design are integrated into the site where architecture and landscape combine to create a strong sense of place.

The essence of the project lies in the climatological approach; the dry and warm climate of the Antilles requires a suitable wind strategy, shaded facades and the use of materials with low heat capacity. The design combines the low-tech knowledge of traditional local construction with innovative ecological techniques to achieve a specific individual energy system for the entire building complex.

http://bonaire.web-log.nl/bonaire/2011/04/winnaar-ontwerp-brede-school-is-hl-architecten.html